פנסיונרים של בנקים נוטים לסמוך יתר על המידה על מקום העבודה שלהם ועל כך שהוא עשה כל שביכולתו על מנת להגן על זכויותיהם, מה שחלקם אינו יודע כי הם אלו שצריכים לעמוד על הזכויות שלהם אל מול רשויות המס. אין בעבודה בבנק גדול או קטן או בפרישה מבנקים כדי להבטיח את הזכויות המגיעות לכם עם הפרישה.
על מנת להמחיש לכם את המקרה, נספק לכם הצצה אל סיפורו של פורש מבנק הפועלים שפנה אלינו, במרכז לתכנון פרישה, כחמש שנים לאחר היציאה לפנסיה מוקדמת.
תכנון פרישה לפנסיונרים של הבנק
הלקוח הגיע אל המרכז לתכנון פרישה לאחר שיצא לפרישה מוקדמת בגיל 62, אך הפגישה עם הלקוח נערכה רק לאחר שכבר הגיע לגיל 67.
קצת רקע על הפורש בכדי שנבין את תמונת המצב:
- ללקוח יש פנסיה מקרן פנסיה ותיקה כ-8,000 ש"ח בחודש.
- ללקוח יש קופות גמל וקרנות השתלמות בבית ההשקעות פסגות.
בפגישה הראשונה הוצאנו מסלקה פנסיונית וסיכמנו על כך שנבצע בדיקה מקיפה למוצרים הפנסיוניים שברשותו, ובנוסף נבדוק כיצד ניתן למצות את מירב זכויותיו מול מס הכנסה.
לאחר שהלקוח הביא לי את טפסי עזיבת עבודה וטופס 161 המדווח על עזיבת עבודה מהמעסיק, ובחינת נתוני המסלקה הפנסיונית הבנתי שהלקוח לא טיפל בפרישתו כראוי.
היו 2 נושאים עיקריים לטיפול:
- הדבר הבולט לעין היה שלא היה ברשותו פטור לפי סעיף 9א' בתלוש הפנסיה.
- הדבר השני, ולא פחות חשוב, שהיו לו קופות גמל שבהם היו מרכיבי פיצויים שלא עברו התחשבנות.
הדבר הראשון שעשינו הוא בדיקה יסודית של אילו אישורים הוא קיבל בעבר מפקיד השומה באזור מגוריו.
ולהפתעתנו, הוא קיבל אישור למשיכה בפטור של חלק מסכום הפיצויים מבית ההשקעות פסגות אך השאיר את הכספים באותו גוף מספר שנים ולא הגיש את הטפסים לבית ההשקעות באותו הזמן.
(אישורים מפקיד שומה תקפים לשלושה חודשים או עד סוף שנת המס).
חשוב להבין ברגע שפקיד שומה נותן אישורים בעבור בית השקעות, חברת ביטוח כזו או אחרת, רצוי להגיש את האישורים ללא עיכובים ולבצע ניכוי מס אשר מגיע לרשויות.
נאלצנו לבקש מפקיד השומה שיתקף את האישורים לשנת המס הנוכחית, וכל מה שנצבר עקב רווחים, לנכות לפי המס השולי.
אילולא עשינו זאת הלקוח היה צריך למשוך את הקופות לפי מדרגת המס הגבוה ביותר, וגם אם הוא לא היה מושך את הקופות האלו, היורשים שלו היו צריכים לשלם מס לפי המדרגה הגבוהה ביותר.
פרישה מבנק – על אילו סכומים מדובר במקרה של הפורש?
בואו נדבר קצת על מספרים:
קופת הפיצויים שלו היו כ- 400,000 שח אילו לא היה מושך אותם עקב רווחים בשוק ההון ובסוף התקופה היו מגיעים לסכום של 850 אלף שח.
אם ניקח 50% מ-850 אלף שח הרי שמדובר בכ-425,000 ש"ח מס שהלקוח היה צריך לשלם.
בסוף שילמנו מסים בגובה של כ-40 אלף שח בלבד, את היתרה השקענו חזרה בקופת גמל לפי תיקון 190.
יתרונותיה הן:
- תשלום מופחת 15% מס רווח נומינלי במקום 25% ריאלי.
- מנגנון מובנה וטבעי של ניהול קופת גמל.
- מנגנון דחיית מס.
- דמי ניהול זולים.
- דיווח אחיד וברור.
- מגוון מסלולי השקעה.
- פטור מלא ממס ליורשים עקב פטירה לפני גיל 75.
לאחר שהגשנו בקשה לקיבוע זכויות במס הכנסה הצלחנו להוריד את נטל המס בכ-450 שח כל חודש בחישוב מהיר מדובר על חיסכון של 5,400 ש"ח וחיסכון כולל של 100,000 ש"ח לכל תקופת תשלום הפנסיה.
יוצאים לפנסיה מהבנק – דעו את זכויותיכם
כפי שבוודאי הבנתם מהחסכון שהצלחנו לייצר לפנסיונר של בנק הפועלים, אין בזהות של מקום העבודה בכדי לחסוך מכם את העמידה על הזכויות שלכם.
ביצוע תכנון פרישה מקיף, הגשת בקשה לקיבוע זכויות, הגדרת מטרות ברורים לחסכונות שנותרו וחיסכון בדמי ניהול ובתשלום מסים עתידים להשאיר אצלכם כספים רבים שעלולים היו לרדת לטמיון.
זכרו כי תכנון פנסיוני הוא כלי שרת בידיכם על מנת להבטיח עתיד כלכלי שקט יותר, על מנת שתדעו מה עומד לבוא וכיצד ניתן לשלוט בכך בצורה מיטבית.
הכספים שחסכתם לאורך השנים, העבודה הרבה שהשקעתם, הם בעלי ערך רווח וחבל להיות ממוסים על הכספים פעמיים, או אפילו שלוש. לכן, הקדימו תרופה למכה והתייעצו עם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, כך יצא שכרכם ברווח מקסימלי.