ליצירת קשר וייעוץ מקצועי

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

טופס 159 – משיכת כספי פנסיה ללא מס

טופס 159 / טופס 1595 א

אין זה סוד שכל אחד מאיתנו יהיה תלוי יום אחד בעיקר בהפרשות חסכון הפנסיה שלו כדי להתקיים ברמה היומיומית. כמו שאין זה סוד שלרובנו לא מחכה סכום גדול יותר מדי בקרן הפנסיה ובשאר ההפרשות הסוציאליות, והיינו שמחים למצוא כל דרך לייעל את התהליך ולמקסם את הסכום שניתן להפיק מההשקעה הפנסיונית. במאמר שלפניכם, נסקור את האופציות העומדות בפני הפורש במשיכת כספי פנסיה ללא מס על ידי מילוי טופס 159.

 

מי מחויב לשלם מיסים על משיכת כספי הפנסיה?

ככלל, משיכת כספי הפנסיה (כולל קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים וכו') לפני ההגעה לגיל פנסיה תהיה חייבת במס ותקטין משמעותית את הקצבה שנזכה לקבל. אולם ישנם גם ארבעה מקרים, המכונים ארבעת מצבי המסכנות, שבהם ניתן להוון את הסכום (למשוך את מלוא החיסכון כסכום חד פעמי שלם, ולא כקצבה) בלי לשלם עליו את כל המס או אפילו לא לשלם כלל.

 

ארבעת מצבי המסכנות

  1. במידה והאדם המפריש לחסכון הפנסיוני נפטר לפני שהגיע לגיל הפרישה – מוטבים רשומים רשאים למשוך את מלוא הסכום שנחסך בלי לשלם עליו מס. אולם שימו לב כי שאריו של החוסך, בניגוד למוטבים, לא יוכלו להוון את הסכום אלא יקבלו ממנו הפרשה של קצבה חודשית.
  2. במידה והאדם המפריש לחסכון עבר תאונה או סובל ממחלה שבגינה הגיע למצב של 75% נכות. כמובן שהתנאי תקף רק במידה ואחוזי הנכות הללו נקבעו רק לאחר הצטרפות החוסך לקופה.
  3. כאשר האדם המפריש לחיסכון (או קרוב שלו) נאלץ לשלם הוצאות רפואיות בגובה חצי מההכנסה השנתית שלו. שימו לב כי במקרה זה, ההגדרה של הוצאות רפואיות איננה כוללת הוצאות הנוגעות לרפואת שיניים.
  4. במקרה של הכנסה נמוכה במיוחד. מדובר בשני בני זוג אשר משתכרים ביחד פחות משכר מינימום אחד אם אין להם ילדים קטינים, או כאשר הם משתכרים פחות מפי שניים משכר המינימום ביחד, כאשר יש להם ילדים מתחת לגיל 18. חשוב לציין שההקלה במס חלה על כספי התגמולים בלבד, ולא על דמי פיצויים.

 

הרחבה לגבי תנאי (2) – פטור ממס במקרה של נכות ומילוי טופס 159

בשלב זה חשוב להעיר כי לפטור ממס בשל אחוזי נכות גבוהים ישנם לא מעט תנאים מחייבים. מדובר רק בנכות של 75% ומעלה שאיננה זמנית אלא קבועה לשארית חייו של הסובל ממנה. בנוסף, החוק מתייחס אך ורק לנכות שנגרמה ממצב – תאונה, אירוע או מחלה – שלא היה קיים או רלוונטי בשעה שהצטרף החוסך לקרן הפנסיה, ולא לחוסכים שכבר היו להם אחוזי נכות כלשהם או מחלה משמעותית כלשהי בעת הצטרפותם. בכל הנוגע לזכאות בשל נכות של קרוב משפחה, כאן ההגדרה דווקא רחבה יחסית וכוללת בני זוג של החוסך או החוסך, הורים, סבים, ילדים, ואפילו ילדים של בני הזוג.

בנוסף, הפטור יתקבל רק לאחר מילוי טופס 159 אצל פקיד השומה. טופס 159 הוא מסמך שבו יפרט העמית את אחוזי הנכות שלו ויצרף את כל ההוכחות, האישורים והמסמכים הרלוונטיים על מנת להוכיח כי הוא עומד בתנאים לקבלת הפטור. זהו טופס חשוב ביותר, ודרוש גם במקרה של בקשה לפטור ממס מטעמים של הוצאות רפואיות גבוהות, ולא רק בשל אחוזי נכות

בקשה למשיכת כספים טופס 159

מי צריך למלא טופס 159א?

טופס 159א נדרש על מנת לבקש הקלה במס על משיכת כספים פנסיוניים בשל הכנסה משפחתית נמוכה. כאמור, מדובר בזוג שמשתכר בסה"כ פחות משכר מינימום יחיד, או פחות מפעמיים שכר מינימום אם יש באחריותם ילד או ילדים קטינים מתחת לגיל 18.

כאן אין לפנות לפקיד השומה אלא להגיש את טופס 159א ישירות לקופת החיסכון הרלוונטית, בליווי פירוט ההכנסות של הזוג 3 חודשים אחורה. שימו לב שההגדרה של הכנסות במקרה זה מתייחסת לא רק למשכורת של עובד שכיר אלא לכל מקור הכנסה שהוא, כולל הכנסה פאסיבית, ריבית שנצברה בהשקעה כלשהי, מכירת ניירות ערך, ואף כספים שנמשכו מקופות גמל אחרות של המשפחה.

אם אכן כלל ההכנסות של אותו זוג לא עובר את הרף המוגדר בחוק, יוכל הזוג להפריש מתוך החסכונות הפנסיוניים שלו את ההפרש הדרוש כדי להשלים את הכנסותיהם לשכר מינימום או שני שכרי מינימום, בתלות במצבם האישי והאם הם אחראיים לילדים קטינים במשפחה.

לסיכום, משיכת כספי פנסיה ללא מס אפשרית במקרים מאד מסוימים, ותלויים במצבם הבריאותי או הכלכלי של החוסכים. המרכז לתכנון פרישה בצפון מסייע ומלווה חוסכים במצבים קשים אלו, ומייעץ האם ניתן למשוך את כספי הפנסיה ללא מס ולהגיש טופס 159 / 159א לפקיד השומה, והאם זה נכון בהתחשב במצב. פנו עלינו בטופס או בטלפון ונשמח לענות על שאלות נוספות.

קראו עוד על:

פנסיה בלי תכנון מקדים?
זה עולה לכם ביוקר!

התייעצו עוד היום עם צוות המומחים של המרכז לתכנון פרישה

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!