עזבתם מקום עבודה? מגיעים לכם פיצויים! זה החלק הקל והברור. הצעד הבא קצת פחות מובן מאליו, כי אתם ניצבים בפני צומת בכל הנוגע להתנהלות מול סכום הפיצויים הזה. תוכלו לדחות את מועד המשיכה של הכספים האלה לעתיד בצורת רצף פיצויים (רצף מעסיקים) או בתור רצף קצבה. או לחילופין, תוכלו למשוך את הסכום כבר עכשיו ולקבל אותו ללא פטור ממס, חלקי או מלא.
לכל אחת מהאפשרויות האלה ישנם יתרונות וחסרונות עבור אנשים שונים, ואין תשובה אחת נכונה לכולם. לפני שתבחרו מה לעשות עם כספי הפיצויים שלכם, כדאי להבין מה המשמעות של רצף פיצויים ורצף קצבה, מה ההבדל ביניהם, ומתי כל אחד מהם משתלם.
משיכת כספי הפיצויים
היתרון של משיכת כספי הפיצויים שלכם על המקום הוא ברור: הסכום שתמשכו יהיה פטור ממס כל עוד הוא עומד בשני תנאים:
- הסכום נמוך ממשכורתכם החודשית במקום שאותו אתם עוזבים, כפול מספר שנות העבודה שלכם שם.
- הסכום נמוך מתקרה שנתית שמגדירה המדינה בכל שנה. השנה (2020), למשל, תוכלו למשוך עד 12,420 ₪ לכל שנת עבודה בלי לשלם מס על הפיצויים.
ניקח כדוגמא עובד שמשכורתו היתה 7000 ₪ במקום העבודה האחרון שלו, שם עבד במשך 5 שנים וצבר פיצויים בסך 40000 ₪, כלומר 8000 ₪ עבור כל שנת עבודה. במקרה זה, הוא אמנם נמצא מתחת לתקרה השנתית כפי שהגדירה אותה המדינה, אבל הוא כן עובר את המגבלה של שכר חודשי יחיד עבור כל שנת עבודה. עובד שכזה איננו זכאי לפטור ממס עבור משיכת סכום הפיצויים כולו, אבל כן יכול לבקש להגדיל את הפטור המגיע לו בעד 50% כאשר הוא ממלא טופס 161-א'.
שמירה על רצף פיצויים – אי-משיכת כספי הפיצויים
עובדים שאינם מעוניינים למשוך את כספי הפיצויים שלהם במועד עזיבת העבודה, יכולים לעשות זאת באחת משתי דרכים שונות מאוד: רצף פיצויים או רצף קצבה. ניתן לכתוב ספרים שלמים על ההבדל בין שתי האפשרויות האלה, אבל אפשר לסכם את השורה התחתונה כך:
- רצף קצבה מומלץ למי שהעדיפות הראשונה שלו היא לטייב את פנסיית הזקנה, ולשם כך הוא מעוניין לשמור את הפטור על כספי הפיצויים ולייעד אותו לטובת הגדלת הפטור על הפנסיה.
- לעומת זאת, רצף פיצויים עדיף למי שמתכנן למשוך יום אחד את כספי הפיצויים ומענק הפרישה כמשיכה יחידה ולנצל את הזכות שלו לפריסת מס.
שימו לב: חוק חדש במדינה קובע כי כל עובד שסיים את עבודתו במועד כלשהו המאוחר מינואר 2017, יירשם כאילו ביקש לקבל רצף קצבה כברירת מחדל, כל עוד איננו עובר את התקרה שהגדיר מס הכנסה (סכום של 366,510 או 34,900 כפול מספר שנות העבודה של העובד – הגבוה ביניהם).
מתי נכון להשתמש ברצף קצבה?
החסכונות הפנסיוניים שלכם נועדו כולם למטרת קצבה – לפחות כך הגדירה המדינה החל משנת 2008. לכן, אם פרשתם ממקום עבודה ואתם זכאים לכספי פיצויים בקופת גמל לקצבה, אתם יכולים להשאיר בקופת הגמל את הכספים שהופקדו, לטובת קבל קצבה עתידית. עם זאת, אותו חוק לא תקף לגבי קופות הוניות כגון קופות גמל או כל פוליסת ביטוח שנחתמה לפני 2008.
רצף קצבה מאפשר לכם לדחות את אירוע המס למעמד הפרישה, ואף להמיר בעתיד את הפטור ממס עבור הפיצויים לכדי פטור ממס על הקצבה המזכה.
מתי נכון להשתמש ברצף פיצויים?
המשמעות של אפשרות זו היא שתוכלו למעשה לדחות את התחשבנותכם על תשלום המס עבור הפיצויים עד שתעזבו את מקום העבודה הבא, או אפילו עד הפרישה לגמלאות. דחייה שכזו היא משתלמת אם אתם צופים שהמיסים שתידרשו לשלם בעתיד יהיו משתלמים יותר עבורכם מכפי שהם כיום: אם הכנסתכם החייבת במס עומדת לרדת בעתיד, או שהחלק הפטור ממס מתוך המענק עומד לגדול בעתיד.
אולם שימו לב גם למגבלות: המשמעות היא שאתם מתחייבים למשוך את כספי הפיצויים שלכם – מתי שזה לא יהיה – בתור סכום חד פעמי. ההתחשבנות לגבי המס בוודאות תגיע, ואתם דוחים רק את המועד שבו זה יקרה. זה גם דורש מכם למצוא במהרה עבודה חדשה, כדי שהמעסיק החדש יוכל להתחיל להפריש עבורך כספי פיצויים עד כשנה ממועד אישור הבקשה לרצף הפיצויים.
חרטה מרצף פיצויים או קצבה
כל אזרח זכאי לחזור בו מההחלטה על בחירת מסלול רצף פיצויים או קצבה. בכדי לממש את זכות החרטה מרצף קצבה או פיצויים יש במילוי טופס 161 ג במס הכנסה.
יש לשים לב לשני היבטים חשובים:
- במקרה של חרטה מרצף פיצויים – ניתן לחזור מההחלטה עד שנתיים מיום בו הוגשה הבקשה.
- במקרה של חרטה מרצף קצבה – אין הגבלה של זמן לחזור מההחלטה.
במידה ובמהלך השנה הראשונה להגשת הבקשה לא נמצא מעסיק המפריש לכם כספי פיצויים אתם נדרשים לבצע חזרה מרצף פיצויים אצל פקיד השומה.
לסיכום, בחירה בין רצף פיצויים לרצף קצבה תלויה בהמון משתנים, קבלת ההחלטה צריכה לעשות בכובד ראש תוך ראייה לטווח הרחוק. המרכז לתכנון פרישה ישמחו לייעץ לכם בקבלת החלטה מושכלת הלוקחת בחשבון את כל הפרמטרים השונים.