עבדתם כל חייכם, שילמתם כספים רבים כחוק על ההכנסות ועל הרווחים והגעתם אל המנוחה ואל הנחלה – הפרישה. כעת, אתם רוצים להשקיע את הכספים שחסכתם על מנת להתקיים ברווחה ו/או לדאוג לדורות הבאים וחוששים מחבות מס נוספת על הכספים הללו – תכירו את תיקון 125 ד'.
תיקון 125 ד לפקודת מס הכנסה
סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה הוא זה אשר בגינו ניתנות לגימלאים אשר עומדים בתנאים (אשר יובאו בהמשך) זכאות לפטור ממס רווח הון. הפטור הניתן הוא ממס רווח הון ובתנאי שהאדם או בני הזוג עומדים בתנאים לקבלתו.
כפי שתבינו בהמשך הדברים, סעיף 125 ד אינו חל עליכם אוטומטית ויש עליכם לעמוד על זכויותיכם, למלא את הטפסים הדרושים ולהבין את רזי החוק. הבנה של השורות הקטנות או סיוע של מתכנן פנסיוני מיומן עתידה לאפשר לכם לחסוך כספים רבים, אותם תוכלו להשקיע ולהנות אף מאפקט ריבית ד'ריבית, פרטים בהמשך.
על אילו מכשירים יש פטור ממס רווח הון?
חשוב לדעת כי הפטור ממס רווח הון חל על פוליסות חיסכון ולא על שאר המכשירים. כדאי לבדוק עם יועץ פנסיוני או עם אנשי מקצוע האם חלו או חלים שינויים שצריך וכדאי להכיר בלשון החוק או תקנות המס. חשוב מאוד לקבל ליווי צמוד של מתכנן פרישה, כדי לבצע בכל סוף שנת מס את המכירה הרעיונית. מכירה רעיונית היא מעין פעולה וירטואלית ולא מכירה בפועל המסייעת לנו בחישוב מס רווח הון ובצמצום חבות המס שלנו.
קיים פטור | לא קיים פטור |
פק״מ ותכניות חסכון | קרנות נאמנות |
חסכון | תיקים מנוהלים |
תעודת סל |
מי זכאי לפטור ממס רווח הון?
מי שזכאי לקבלת הפטור ממס רווח הון הוא כל אדם אשר הוא או זוגתו הגיעו לגיל הפרישה ונולדו לפני שנת 1948, זהו המקרה בו יהיה זכאי לפטור מס יחיד. במידה ושני בני הזוג הגיעו לגיל פרישה ונולדו לפני הראשון לינואר 1948 אז יהיו זכאים להטבת מס זוגית. שימו לב – לפקודה זו יצא חוזר מטעם משרד האוצר לפיו גם מי שנולד בשנת 1948 זכאי לפטור – יש להיוועץ באיש מקצוע שיסייע לכם לעמוד על זכויותיכם בנושא.
כמה שווה ההטבה במס לגמלאים?
מסתבר שלא מעט, הטבת מס ליחיד מקנה תקרה בגובה 13,440 ופטור זוגי בגובה 16,320 ש"ח.
אפשר דוגמה מספרית?
נניח ויש ליחיד אשר עומד בתנאי התקנה פוליסת חסכון בגובה מיליון שקלים.
הפוליסה זקפה רווחים בגובה 5% – כלומר 50,000 ש"ח.
מס רווח הון בגובה 25% מהסכום – כלומר 12,500 ש"ח. זהו הסכום אשר היה אמור להיות משולם במידה ולא ניתן הפטור בגין תקנה 125 ד'.
מס רווח הון למי שזכאי להטבה – מהרווחים בסכום של 50,000 ש"ח יקוזזו 13,440 ש"ח.
מהסכום הנותר, 36,560 יגבו 25% מס רווח הון. כלומר, ישולמו 9,140 ש"ח לעומת 12,500 למי שלא זכאי להטבה.
אם וכאשר מגיע לכם פטור זוגי אז מ-50,000 ש"ח תפחיתו 16,320 ש"ח ומהסכום הנותר – 33,680 יגבו 25%, כלומר 8,420 ש"ח (4080 ש"ח פחות ממי שלא זכאי לפטור).
איך ממשים את ההטבה?
חשוב לדעת כי ההטבה הינה שנתית ואינה נצברת, לכן כדאי לנצל אותה מדי שנה.
על מנת לממש את ההטבה יש לבצע פדיון חלקי או מלא של הסכום שנצבר בחסכון ולשלם את מס רווח ההון המלא על סכום (ניתן גם לבצע מכירה רעיונית בה מוכרים טכנית את הפוליסה וקונים אותה מיד אחרי וזאת רק לצורך קבלת הפטור השנתי). לאחר ששולם הסכום המבוקש יש לבקש אישור על ניכוי מס מחברות הביטוח ובו פירוט על גובה המס שנוכה. את האישור יש להגיש לפקיד השומה באזור מגוריכם או בעת הגשת דוח המס השנתי.
איך יועץ פרישה תורם לתמונה הגדולה?
המציאות היא כזו שרשויות המס לא ששות לספר לכם על ההטבות המגיעות לכם וההטבות אינן ניתנות באופן אוטומטי ולכן יש משמעות רבה לליווי מקצועי. המספרים מדברים על כך שאצל רשויות המס נמצאים סכומים הנעים בין 5 ל-10 מיליארד שקלים שאנשים זכאים להם ופשוט אינם דורשים אותם.
עמידה על הזכויות שלכם יכולה להיות שווה לכם הרבה מאוד כסף! קחו את הדוגמה שהבאנו כאן קודם, תכפילו את ההטבה כפול 15 שנים ותקבלו 60,000 ש"ח נוספים (וזה ללא חישוב ריבית-דריבית).
יועץ פרישה אשר ילווה אתכם בקבלת ההטבות מתוקף סעיף 125 ד' ויאיר את עיניכם לגבי הטבות נוספות: כגון קיבוע זכויות לפנסיה, קופת גמל להשקעה, מבנה חסכון מיטבי ועוד.
עמידה על הזכויות בעלת משמעויות כלכליות רבות
כפי שניתן להבין ישנה משמעות רבה להבנת ההטבות להן זכאים פנסיונרים ואנשים טרם פרישה. תיקון 125 ד' הוא רק דוגמה אחת למגוון הטבות להן זכאים הפורשים.
תכנון פרישה הוא הדרך הנכונה להיערך מבעוד מועד ולבצע תכנון מס ותכנון פיננסי אולטימטיבי. פורשים רבים אשר ערכו תכנוני פרישה עם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה חסכו מאות אלפי שקלים אותם יכלו להשקיע בתבונה.