כולנו שואפים להגיע בכבוד לגיל פרישה עם הפרשה פנסיונית שתאפשר לנו ליהנות מהגיל השלישי בנחת ולהשקיע את מירב האנרגיות והזמן שלנו כדי ליהנות מהילדים והנכדים. במדינה שלנו החלום הזה בהחלט אפשרי, אבל לרוב דרושה מידה לא מבוטלת של הכנה מראש והשקעה נכונה בעתיד שלנו. אחת מההשקעות הנבונות ביותר שאפשר לבצע למען העתיד שלנו הוא הפקדה של סכומים משמעותיים לקופת הגמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה.
איך עובד תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?
תיקון זה נכנס לתוקף החל משנת 2012 ומטרתו לעודד חיסכון פנסיוני ולעזור לכולנו להשקיע יותר כספים בפנסיה שלנו, כך שההשקעה תהיה קלה ומשתלמת ביותר. על פי תיקון 190, אנו יכולים להפקיד בכל זמן סכומים של כסף פנוי שנמצא ברשותנו (מתוך חשבון הבנק שלנו, מפק"ם או אפילו מתיקי השקעות שונים) ישירות לתוך קופת הגמל שלנו, על מנת להוסיף אותם לסכום הנצבר לקראת גיל הפנסיה.
היתרון הוא שבאופן זה ניתנת לנו האפשרות לבצע השקעה פיננסית בתנאים האידיאליים שניתנים רק לקופות גמל ואי אפשר למצוא אותם כמעט בשום אפיק השקעה אחר.
את הכסף שהופקד ניתן יהיה למשוך אחרי גיל 60 בתור קצבה חודשית לכל החיים שלא ייגבה עליה מס כלל, או לחילופין בתור סכום חד פעמי שלם בתשלום מס נמוך ומשתלם במיוחד (15% מתוך הרווח היחסי, לעומת 25% כפי שנהוג במרבית סוגי ההשקעות).
למי כדאי להפקיד כספים תחת תיקון 190 וממה להיזהר ?
על פי רוב, הנהנים העיקריים מתיקון 190 לפקודת מס הכנסה שייכים לבעלי הכנסה גבוה בפנסיה:
- מי שמתקרב לגיל 60 ומוצא שיש ברשותו סכום כסף פנוי גדול שאותו הוא יכול ומעוניין להשקיע בצורה המשתלמת ביותר.
- משיכה הונית ניתנת למי שהגיע לגיל 60 ומקבל קצבת זקנה המאוחר מבניהם.
- סכום הקצבה הינו קצבה מזכה ולא מוכרת על פי פקודת מס הכנסה.
- סכום הקצבה הינו יותר מסכום הקצבה המזערית המתעדכנת אחת לשנה (4,525 ₪ נכון ל-2020).
- הרובד הראשוני בהפקדה (34,000 ₪) נסגר לצורך קצבה בלבד ולא נתן לבצע משיכה הונית ממנו בניכוי 15% מס, אלא בכפוף לאישור פקיד שומה בלבד, במידה ולא יינתן אישור פקיד שומה סכום זה אשר יטפח ויגדל יהיה חייב בניכוי מס של 35% "משיכה שלא כדין".
מה היתרון בהשקעות תחת תיקון 190?
כאמור, השקעה בקופת גמל היא משתלמת יותר ממרבית ההשקעות או ניירות הערך הזמינים לנו להפקדה חד פעמית של סכום כסף פנוי. בין השאר, השקעה בקופת גמל תחת תיקון 190 מספקת לכם את היתרונות הבאים:
פטור ממס
בניגוד לכל כלי חיסכון אחר, כאן לא תידרשו לשלם מס רווחי הון גבוה במעמד משיכת הרווחים שלכם. חיסכון בקופת גמל פטור לחלוטין ממס רווחי הון כל עוד תמשכו את אותם רווחים בצורת קצבה חודשית. כפי שציינו מעלה, אפילו אם תבחרו למשוך את מלוא הרווחים בתשלום חד פעמי מלא במקום בצורת קצבה, עדיין תידרשו לשלם מס נמוך באופן משמעותי מכפי שממוסה כל פעולה מקבילה בכלי חיסכון אחרים.
מגוון גדול של אפיקי השקעה
קופות גמל הן כלי השקעה רחב שמנהל היקף גדול של נכסים. בשל ההיקף הרחב הזה, מנהלי ההשקעות של קופת הגמל שלכם זוכים לגמישות גבוהה הרבה יותר באפיקי ההשקעה שבהם ישקיעו ויראו רווחים. לדוגמא, השקעה ישירה בשווקים בינלאומיים, או בנכסים שאי אפשר לסחור בהם בבורסה כמו נכסי נדל"ן למשל. היכולת הזו להתגמש מבחינת אפיקי ההשקעה פותחת פתח למנהלי השקעות חכמים, המשקיעים באנליזה זהירה, למצוא השקעות משתלמות במיוחד תחת תנאים אידיאליים.
ירידה משמעותית בעלויות
ההוצאות הנלוות להשקעה בקופת גמל הן נמוכות משמעותית מאשר אצל כלי השקעה אחרים. מלבד הקטנה ואף ביטול המס, כפי שתואר מעלה, באפיק זה תחסכו גם על דמי הניהול. במקום לשלם מע"מ, דמי משמרת, ועמלות שונה – בהשקעה בקופות גמל תידרשו לשלם דמי ניהול נמוכים במיוחד, מה שאומר שסכום גבוה יותר מההשקעה שלכם עובר באמת ליתרה שלכם ומתחיל להרוויח לכם כסף, במקום לעבור לידיו של הבנק.
דחיית מס
אפקט תהליך דחיית המס הינו אפקט משמעותי בכלי החוסך, דחיית תשלום מס רווחי הון בגובה 25% / 15% מאפשר גלגול הרווחים ללא ניכוי מס להשקעה הבאה בתור
תהליך זה מייצר יתרון מובנה בניהול השקעות בצורה מוסדית.
בהשקעה ארוכת טווח אפקט זה יכול לייצר יתרון של עשרות אחוזים לטובת אותו מנהל ההשקעות.
עלויות ניהול זולות
עלויות ניהול קופות גמל באופן מובנה זולות יותר מניהול מסורתי דרך הבנק או דרך חברות ביטוח,
ממספר סיבות:
- תחרות רבה בין קופות הגמל ובתי ההשקעות
- קניה של מספר רחב של מוצרי השקעה "בכסף גדול" מאפשר קניה מאוד זולה של ניירות ערך.
- שיטת ניהול ארוכת טווח המאפשרת גמישות בדמי הניהול.
העברה והורשה של הרווחים
תיקון 190 לחוק המס מתייחס גם למצב שבו החוסך נפטר לפני שניצל את מלוא חסכונותיו בקופת הגמל. כאשר תשקיעו בקופת הגמל תחת תיקון 190 תוכלו למנות מוטבים ויורשים להשקעתכם כך שההשקעה שלכם לא תלך לאיבוד אם חלילה תלכו לעולמכם, אלא תעבור ישירות למשפחתכם תחת אותם תנאים משופרים שלהם זכיתם בעצמכם.
שאלות ותשובות – תיקון 190 לפקודת מס הכנסה
מה זה תיקון 190?
תיקון 190 הוא תיקון לחוק פקודת מס הכנסה הנחקק בשנת 2012 ומאפשר להפקיד כספים לקרן הפנסיה ולקבל עליהם הטבות מס.
תיקון 190 מי זכאי?
חוסכים שהפקידו כספים תחת תיקון 190 יוכלו למשוך את כספם בהגיעם לגיל 60 ומעלה כקצבה חודשית או כסכום חד פעמי חלקי או מלא.
האם החסכון פטור ממס?
משיכת הכספים בגיל 60 ומעלה כקצבה חודשית פטורים ממס. במשיכת הכספים כסכום חד פעמי חלקי או מלא יש לשלם מס מופחת בשיעור של 15%. משיכת הכספים לפי גיל 60 חייבים במס בשיעור 35%.
לסיכום, תיקון 190 בא לעודד השקעות אשר יגדילו את קצבת הפנסיה ויאפשרו רווחה כלכלית גם אחרי גיל פרישה. המרכז לתכנון פרישה בצפון מציע שירות ליווי וייעוץ השקעות לפורשים, אנחנו מלווים מאות פורשים לגמלאות וממליצים להם היכן להשקיע את כספם בצורה בטוחה וכדאית. אם יש לכם שאלות נוספות – צרו איתנו קשר ונשמח לסייע.